Опалення


Опалення
Опубліковано 04-09-2018 КАТЕГОРІЯ: Експертна рекомендація

Створення опалювальної системи - це дуже серйозний крок при будівництві будинку, тому до нього варто підходити з особливою відповідальністю. Варіантів для обігріву дачі чи заміського будинку безліч, тому вибір системи опалення - справа відповідальна. Перш ніж вибрати систему опалення для дачного будинку, дайте собі відповідь на такі питання:

  • які джерела енергії (газ, дрова, електрика) є в наявності на ділянці і чи будуть вони доступні в подальшому?
  • скільки ви готові витратити на придбання і монтаж обладнання?
  • наскільки безпечне і екологічне обладнання при експлуатації?
  • чи зручна система опалення у використанні?

Тим, хто збирається постійно підтримувати температуру в будинку в холодну пору року раціональніше всього розглянути можливість підключення будинку до магістрального газу. Високі початкові вкладення окупляться необтяжливими витратами на експлуатацію і зручністю користування. При відсутності магістрального газу можна подумати про автономну газифікацію дачного будинку. Звичайно, якщо електричних потужностей достатньо, можна встановити і центральне опалення з електричним котлом. Однак користування ним - справа досить недешеве. Ще один варіант - установка геотермального теплового насоса (витрати в процесі експлуатації будуть найменшими). Правда, слід пам'ятати, що всі ці види опалювальних систем вимагають безперебійного електропостачання.

В даний час на вітчизняному ринку асортимент опалювального обладнання дуже широкий. Він містить практично незліченну кількість різних пристроїв, що відрізняються один від одного конструкцією і принципом дії. Однак незалежно від цього всі вони призначені для одного і того ж - вироблення теплової енергії. З її допомогою в приміщенні створюється і підтримується на оптимальному рівні температурний режим. Опалювальне обладнання - це цілий комплекс, що полягає в опалювальних приладах: котельне обладнання та радіатори (батареї).

Котельне обладнання призначене для нагрівання середовища в системі опалення, а також підготовка гарячої води для побутових потреб. У цю групу входять всі види котлів. Будь-який опалювальний котел можна розділити за двома основними параметрами: потужності і використовуваному паливі. Потужність опалювального котла вибирається з розрахунку, що 1кВт його потужності буде потрібно для обігріву 10м2 приміщення. Це за умови, що висота приміщення не перевищує 3м. Ще важливим факторами при розрахунку, є можливі втрати тепла, такі як необхідність провітрювання приміщень або матеріал, який використовується для виготовлення вікон (дерево, пластик, металопластик). Також, потрібно враховувати ізоляційні властивості матеріалів, використовуваних при будівництві конструкції. Тому, згідно з усіма вище перерахованими нюансам, часто використовують наступні прорахунки: для опалення 100м2 необхідно 10кВт потужності пристрою, і ще плюс 20%. Залежно від виду палива, на якому можуть працювати опалювальні котли, розрізняють:

  • газові - вид котлів, що працюють на магістральному газі. Дані пристрої прості в експлуатації та досить безпечні , економічні, не вимагають місця для зберігання палива. Для газових котлів використовують джерело безперебійного живлення (ДБЖ), для створення постійного електричного підключення. Це дозволить уникнути зупинки котла в разі збоїв в енергосистемі. Джерела безперебійного живлення для газових котлів поділяються на три типи:
      1) лінійний - найпростіша модель, у його конструкції не використовуються стабілізатори напруги. Тому напруга на виході і на вході приладу не змінюється. Лінійний прилад має можливість аварійного відключення від електромережі. При цьому безперебійник переходить на живлення від акумуляторів.
      2) лінійно-інтерактивний - пристрій має в своєму складі простий стабілізатор напруги. ДБЖ з підключенням зовнішнього акумулятора дозволить газовому котлу працювати в умовах відсутності напруги в мережі до 10 годин.
      3) з подвійним перетворенням - забезпечує, додатково до резервного живлення, стабілізацію напруги. Крім фільтрації перешкод і можливості стабільної роботи котла на напрузі 110-300 В, є можливість підключення бензинового генератора.
  • парові - котли, в яких в якості палива використовують, як правило, солярку. Вибирають даний вид котлів у випадках, коли немає можливості використовувати магістральний газ.
  • опалювальні твердопаливні - другий за популярністю вид опалювальних котлів після газових. Причиною цього стали невисокі експлуатаційні витрати, а також доступність палива. Твердопаливні котли для водяного опалення дозволяють створювати повністю автономну систему опалення. До того ж, ці пристрої можна встановлювати в тих районах, де інші будуть просто марні. Наприклад, в місцевостях без газу і електрики. В якості палива для твердопаливних котлів виступають дрова, вугілля, торф'яні брикети.
  • газогенераторні - котли, паливом для яких служать не тільки дрова, а й деревний газ, що виділяється з них під впливом високої температури. В процесі такого спалювання не утворюється сажа, а золи утворюється мінімальна кількість.
  • електричні - пристрої, що працюють від електромережі. Дані опалювальні котли мають важливі переваги в порівнянні з іншими видами котлів. Наприклад, вони: набагато зручніші і простіші в монтажі та експлуатації, не потребують димоході, не вимагають підвезення, зберігання і завантаження палива, при використанні не виділяють бруду і запаху.

Практика показує, що будь-яка, навіть високоякісна техніка, не застрахована від несправності, особливо під час опалювального сезону. Основні причини несправності опалювальних котлів наступні: самостійне проектування і монтаж системи, порушення правил експлуатації, забруднення теплообмінника, несправність електромагніт, порушення подачі живлення. Збій в роботі опалювального котла - це велика проблема яка вимагає матеріальних витрат, але найголовніше: експлуатація несправного обладнання дуже небезпечна. Тому, при перших же ознаках несправності зверніться за ремонтом котлів до професіоналів. Сучасні котли являють собою складну техніку і в обов'язковому порядку оснащені системою безпеки. Тому важливо в процесі ремонту не пошкодити її. Турбота про безпеку повинна бути на першому місці, якщо має бути монтаж котлів в новому будинку або при заміні системи опалення.

В свою чергу радіатори служать для того щоб здійснювати теплопередачу від теплоносія, нагрітого в котлі, навколишньому простору приміщення. Практичним вибором для житлових багатоквартирних будинків, офісів, приватних будинків і котеджів є біметалічні радіатори. В яких стики металевих шарів герметизуються, щоб звести до нуля можливість протікання. В основному у виробництві біметалічних радіаторів застосовуються сталь і алюміній. Ключовою відмінністю є внутрішня конструкція такого радіатора. Крім високої міцності і надійності, біметалічні радіатори мають такі переваги як: можливість експлуатації з будь-якими теплоносіями, тепловіддача за рахунок алюмінієвої частини, простота монтажу, точність геометричних параметрів(нехарактерна для старих чавунних батарей). Також у біметалевих радіаторів, на відміну від чавунних, немає великої кількості виступів, травмонебезпечних для маленьких дітей. На них є можливість встановити термостатичні вентилі для регулювання і контролю температури в приміщенні. При їхньому встановлені необхідно провести розрахунок потужності радіаторів опалення. Це дозволить вам визначити кількість радіаторів, здатних забезпечити теплом ваш будинок. Для проведення розрахунків необхідно дізнатися потрібні параметри, такі як розмір приміщень та потужність радіатора, форма радіатора, матеріал з якого він виконаний, і рівень тепловіддачі. Найчастіше кількість радіаторів дорівнює кількості віконних прорізів в приміщенні. Слід пам'ятати, що не потрібно проводити розрахунок для всієї квартири, адже кожна кімната має свою опалювальну систему і вимагає до себе індивідуальний підхід.

Одним з найпростіших і найменш витратних варіантів є установка газових конвекторів опалення. Газові конвектори – це надійний і економічний спосіб обігріву приміщень самого різного призначення. Основним джерелом тепла в такому пристрої є енергія згоряння газу. Для організації цього процесу конвектор має герметичну камеру, поверхня якої нагрівається при горінні. Холодне повітря, стикаючись з гарячим теплообмінником, стає легше і переміщається вище, а на його місце знову надходять холодні шари, які завжди знаходяться внизу в силу більшої щільності і маси. Таким чином утворюється постійний потік теплого повітря. Принцип природної циркуляції дає можливість досить комфортно обігрівати приміщення різної площі. Однак для отримання максимального ефекту конвектори оснащуються вбудованим вентилятором, який прискорює потік повітря і дозволяє максимально знизити час, необхідний для досягнення оптимальної температури.

Також для обігрівання приміщення використовують біокаміни. Саме вони визнані опалювальними приладами нового покоління, які можуть використовуватися в будь-якому приміщенні. Їх установка не вимагає складних монтажних робіт. В процесі експлуатації біокаміни не виділяють попелу, диму, золи. У нього відсутня витяжка, так як полум'я утворюється за рахунок чистого органічного біопалива. Все, що потрібно для установки конструкції - це невеликий , вільний простір в кімнаті. Цей опалювальний прилад може бути розташований і в центрі приміщення.

Підводячи підсумки, необхідно сказати, що не можна віддавати перевагу на користь того чи іншого обігрівального обладнання. Кожна країна, кожен регіон, а також навколишні умови і чинники диктують свої умови. Тільки зібравши і проаналізувавши всі дані, можна буде зробити вибір опалювального обладнання, що ідеально підходить саме для конкретної будови.


КАТЕГОРІЇ
ЗВОРОТНІЙ ЗВ'ЯЗОК