Вибір плитки


Вибір плитки
Опубліковано 23-11-2018 КАТЕГОРІЯ: Експертна рекомендація

Як правильно вибрати плитку і розрахувати її кількість? При виборі плитки ми зустрічаємося з такими головними питаннями.

  1. Якого кольору вибрати плитку? Не варто вибирати більше трьох різних кольорів. Щоб зорієнтуватися у всьому різноманітті варіантів оформлення, найкраще пошукати фото вже готових приміщень. Якщо кімната, яку ви хочете оформити, маленька і вам потрібно візуально розширити її використовуйте світлі тони. Класичний варіант для ванної - біла плитка. Якщо вважаєте її занадто банальною, віддайте перевагу бежевій, персиковій або блакитній. Вважається, що холодні кольори створюють ефект свіжості і прохолоди, а теплі заспокоюють. Один із сучасних трендів - оформлення приміщень в природних відтінках. Темна плитка створює гнітюче враження. Використовуйте темні кольори акуратно. Наприклад, для оформлення підлоги і нижньої частини стін. Уникайте і дуже яскравих кольорів, наприклад червоного або золотого. У таких приміщеннях ви будете дуже швидко втомлюватися. Використовуйте яскраву плитку або плитку з малюнками для створення акцентів або зонування кімнати. Вибираючи плитку для кухні, зверніть увагу на колір гарнітури.
  2. Як вибрати форму і розмір плитки? Найчастіше в магазинах пропонують квадратну або прямокутну плитку. Якщо ви робите ремонт самостійно, зупиніться на цих класичних варіантах. Працювати з ними набагато зручніше, ніж з плиткою незвичайної форми. Хочете домогтися різних візуальних ефектів? Використовуйте прямокутну плитку. Додайте її на стіни вертикально, і ви витягнете їх в довжину, горизонтально - в ширину. Щоб візуально розширити приміщення, викладіть плитку для підлоги по діагоналі. Не вибирайте дуже дрібну плитку для маленьких приміщень. Відмовтеся також від ідеї оформляти кімнату в мозаїчному стилі. Він сильно звужує простір. Не використовуйте дуже велику плитку. З нею на стінах будуть великі шви, що також невигідно розділить приміщення на частини.
  3. Як розрахувати потрібну кількість плитки? Виміряйте довжину стін і їх висоту та перемножте ці числа. З отриманого числа відніміть площу дверей (при необхідності також площа ванни). Потім порахуйте площу однієї плитки, так само помноживши її довжину на ширину. Поділивши загальну площу стін або підлоги на площу однієї плитки, ви визначитеся з кількістю плитки. Якщо маєте сумніви в розрахунках, скористайтеся будь-яким онлайн - калькулятором плитки. До отриманого значення не забудьте додати 10-15%, так як частина плитки неминуче буде зіпсована під час транспортування або монтажу. Звичайно, це найпримітивніший спосіб розрахунку плитки. При незвичайній розкладці може знадобитися допомога професіоналів, які складуть правильне креслення і, виходячи з нього, розрахують необхідну кількість матеріалів.
  4. Як вибрати плитку потрібної структури і якості? Якщо ви вибираєте плитку для дому, немає сенсу віддавати перевагу суперстійким матеріалам, які необхідні для оформлення місць загального користування. Навряд чи по вашій кухні або ванній буде ходити така ж кількість людей, яке відвідує кінотеатри або виставки. Вибирайте плитку з коефіцієнтом зносостійкості від I до III (III - для підлоги) і не переплачуйте. Якщо ви не збираєтеся влаштовувати зі своєї квартири великий морозильник або солярій, то температуростійкість плитки теж не варто брати до уваги. При виборі плитки для ванної кімнати зверніть увагу на такі характеристики, як водостійкість і рельєфність (для підлоги). Найякіснішою вважається плитка італійського та іспанського виробництва. Щоб заощадити, комбінуйте дорогу плитку з дешевою. А ось купувати плитку з величезними знижками треба акуратно. Справа в тому, що на розпродаж може потрапити товар низького сорту, що видається за більш якісний. Покриття з такої плитки вийде неакуратним.
  5. Як перевірити якість плитки? Брак плитки - це відколи, тріщини, нерівна геометрія і перепад різних плиток по висоті. Якщо, купивши плитку і відкривши її в будинку, ви виявите такі дефекти, йдіть в магазин і повертайте неякісний товар. Є способи перевірити якість плитки перед покупкою:
    • розглядайте плитку проти світла: так на ній краще видно можливі тріщини і інші недосконалості;
    • щоб оцінити площину матеріалу, прикладіть дві плитки одна до одну і перевірте, наскільки щільно прилягають поверхні. Візьміть пару-трійку плиток з різних коробок і таким же чином прикладіть їх один до одного.
    • щоб оцінити можливе ковзання, капніть на плитку воду і проведіть по ній пальцем.

КАТЕГОРІЇ
ЗВОРОТНІЙ ЗВ'ЯЗОК