Вхідні двері


Вхідні двері
Опубліковано 04-01-2019 КАТЕГОРІЯ: Цікава інформація

Головна функція, яку повинні виконувати вхідні двері - це протидія несанкціонованому доступу в приміщення та забезпечення безпеки. Крім того, вони забезпечують захист від холоду і шуму. Матеріали, що застосовуються для виготовлення таких дверей і їх зовнішньої обробки, повинні бути стійкі до негативних впливів. Тому і вартість вхідних дверей, в першу чергу, залежить від технічних особливостей, що визначають її надійність. Щоб правильно вибрати двері, необхідно знати, що ховається під облицювальними панелями та іншою обробкою. Отже, вхідні двері розрізняються:
За матеріалом, саме традиційні - дерев'яні двері. В даний час їх використовують або в якості тимчасового або дачного варіанту, якщо вони виготовлені зі звичайних порід дерева, або для приватних будинків преміум-класу - якщо мова йде про масивні дерева благородних порід. Дерев'яні двері збереглися в багатьох квартирах в старих будинках, але при першій нагоді їх зараз намагаються замінити на металеві, які є безсумнівними лідерами ринку вхідних дверей. Також існують міцні пластикові вхідні двері, посилені металевими вставками. Їх має сенс ставити на територіях які знаходяться під охороною, де ймовірність появи зловмисників досить низька, або в будинках з загальними секціями на дві-три квартири. Тоді двері в тамбур ставляться металеві, а в квартиру можна встановити пластикові. Двері з ударостійкого скла зазвичай встановлюються на вході в якесь житлове або комерційне приміщення, що знаходиться під охороною.
За призначенням, перш за все, варто розрізняти тимчасові і постійні двері. Якщо ви займаєтеся будівництвом або ремонтом, має сенс поставити дерев'яні або тонкі металеві двері, поки не буде потреби поставити постійні двері. Останні ж повинні витримувати зовнішні ударні навантаження, бути негорючими, надійно забезпечувати тепло- і звукоізоляцію. Залежно від специфіки будівлі або приміщення одне з цих якостей може бути важливішим за інше. Відповідно до функціональних особливостей розрізняють протиударні, броньовані, звукоізолюючі, протипожежні (технічні) вхідні двері. За призначенням вхідні двері можуть бути для житлових або комерційних приміщень, зовнішніми (на вході в будівлю) або внутрішніми (на вході в окремі квартири, офіси, на поверхи, в тамбури).
За способом відкриття в основному на вході в будівлю, квартиру або офіс використовуються розсувні двері, але іноді можна побачити і розсувні - як правило це скляні вхідні двері, в офісні і торгові центри. За місцем розташування петель двері поділяються на лівосторонні і правосторонні, а також на ті що відкриваються всередину приміщення або назовні.
За кількістю стулок найпоширенішими є одностулкові двері, але іноді геометрія дверного отвору передбачає установку двостулкових або полуторостулкових дверей. Полуторостулкові двері складаються зі звичайних одностулкових дверей і нерухомої вузької частини, що заповнює залишок дверного отвору. Такі двері можна побачити на входах в під'їзди і в тамбурах житлових будинків.
За формою отвору стандартні двері мають прямокутну форму, бувають також арочні - з напівкруглим розширенням вгору. Це питання виключно естетичних уподобань і дизайну: іноді прямокутний отвір збільшують до арочного, а іноді навпаки - арочний вирівнюють до прямокутного.
За ступенем стійкості до розтину, для житлових приміщень використовуються двері 1-4-го класів взломостійкості, а всього їх 13. Чим вище клас взломостійкості, тим дорожче двері, тому при виборі варто дотримуватися розумну міру. Двері, починаючи з 5-го класу стійкості до злому, встановлюються в спеціальні приміщення, наприклад, в банківські сховища.
Для будинків і квартир в даний час переважно вибирають орні одностулкові металеві вхідні двері. Давайте докладніше зупинимося на особливостях їх конструкції.
Основні конструктивні елементи вхідних дверей.
Надійність вхідних металевих дверей залежить від характеристик дверного короба і полотна, петель, замків і фурнітури. Дверний короб - це рама з металевого профілю, яка встановлюється в дверний проріз. Саме на неї кріпляться дверні петлі, а на них, у свою чергу, навішують дверне полотно. Дверний короб несе велике навантаження, тому товщина сталі в його металевому профілі більше, ніж в каркасі дверного полотна. У сучасних моделях дверних коробів часто робиться захищена порожнина для язичків замку і противозломних штирів. Дверне полотно складається з металевого каркаса, посиленого ребрами жорсткості і облицьованого сталевими листами. Недорогі китайські двері, які часто ставлять в якості тимчасових, являють собою каркас з куточка і листів металу до 1,2 мм завтовшки. Надійні ж сталеві двері виготовлені з штампованого або прокатного профілю, товщина її обшивки від 1,2 мм. Пустотілі сталеві двері легко пропускають звуки і не захищають від холоду, тому простір між сталевими листами заповнюють мінеральною ватою, пінополістиролом, жорстким поліуретаном, негорючою мінераловатною плитою.
Фурнітура:

  • петлі, в ідеалі повинні не просто витримувати вагу дверей, але і піддаватися регулюванню, щоб конструкція не перекошувалася. Найнадійніші, але і найдорожчі - приховані регульовані петлі зі сталі. Вони відрізняються від традиційних петель тим, що їх практично неможливо зрізати.
  • дверна ручка, вона повинна бути міцною і поєднуватися з фурнітурою в цілому. Наприклад, якщо ви ставите латунні петлі, логічно буде підібрати ручку з того ж матеріалу.
  • вічко, він може бути врізаний в двері на зазначену вами висоту або бути встановлений відразу на стандартному рівні. Кут огляду зазвичай становить 180°. Майте на увазі, що вічко слід підбирати не тільки під зовнішній вигляд, але і під товщину двері.

КАТЕГОРІЇ
ЗВОРОТНІЙ ЗВ'ЯЗОК